Att spara på matinköpen: 10 tips & tricks

Att handla mat: något som är oundvikligt, men kanske också en fin möjlighet att spara pengar smart? För alla som vill ha både ett välfyllt kylskåp och plånbok har jag sammanställt den ultimata guiden. Dessa tio spartips gör inte bara matinköpen billigare, utan även roligare.

Har du koll på vad du spenderar på mat varje månad? Eller är du typen som ofta dyker in i mataffären utan att behålla översikten? Stora chanser att du spenderar mer än nödvändigt. Men hur bryter man denna vana? Börja med att kartlägga dina utgifter. Detta kan enkelt göras via din internetbankering, där du hittar dina utgifter hos mataffärer som Coop och Willys. Blir du förskräckt över det totala beloppet? Läs vidare snabbt!

1. Handla en gång i veckan

Det kan verka som en enkel justering, men att handla mat en gång i veckan kan göra underverk för din budget. Det minskar frestelsen att göra impulsinköp och hjälper till att planera dina måltider bättre. Det begränsar också risken för att köpa mer än vad du faktiskt kan konsumera under en vecka, vilket resulterar i ett överfullt skafferi och matsvinn. Dessutom sparar det tid som du kan lägga på roligare saker! Proffstips: handla inte din veckohandling när du är hungrig ;).

2. Planera dina måltider och gör en lista

En bra start är halva arbetet. Genom att planera dina måltider för kommande vecka köper du endast det du verkligen behöver. Kolla vad du redan har hemma innan och anpassa eventuellt din måltidsplanering efter det. Gör en lista och håll dig till den. Med en lista kan du navigera målinriktat genom mataffären och kommer mindre sannolikt att impulsivt köpa onödiga produkter. En sådan lista kan du också enkelt skapa digitalt, till exempel i Mathem-appen. Men det finns också praktiska matinköpslist-appar, som du kan dela med din partner, som Bring!.

3. Håll koll på erbjudanden

Ett logiskt tips för att spara på matinköpen, men att regelbundet kolla erbjudanden kan verkligen göra skillnad i plånboken. Det kan du också göra online, till exempel på TrustDeals. Många mataffärer har regelbundet produkter på erbjudande, specialaktioner eller andra rabatter. Anpassa din måltidsplanering efter vad som är på erbjudande och upptäck kanske nya favoriter!

4. Lagra hållbara produkter

För att se till att dina köp varar längre, överväg att köpa hållbara produkter när det är möjligt. Dessa produkters långa hållbarhet gör att du kan lagra dem veckor eller månader innan du konsumerar dem. Oftast håller hållbara produkter månader till år i ditt skafferi eller kylskåp innan de når sitt bäst före-datum.

5. Välj färska, lättfördärvliga produkter strategiskt

Innan du vet ordet av har du slösat bort pengar på färska produkter som du till slut måste kasta. Om du köper för mycket färsk frukt, kött, mejeriprodukter eller andra produkter som snabbt försämras, är det som att kasta dina pengar i soporna. Tänk alltså noga efter och köp endast färska produkter som du är säker på att du kommer att använda i tid. Har du ändå för mycket hemma? Överväg att frysa in dem för att förlänga hållbarheten. Att köpa frysta frukter och grönsaker är också ett bra tips för att få i dig vitaminer utan att spendera en förmögenhet! I den här artikeln hittar du fler tips om hur du håller färska produkter färska så länge som möjligt.

matinköpen
källa: Unsplash – matinköpen

6. Köp inte för många färdiga artiklar

Mataffärer vet alltför väl att tid är dyrbar för många människor. Hyllorna är fyllda med praktiska alternativ som påsar med förskurna grönsaker, färdigrullade köttbullar eller färsk pasta från kylskåpet. Även om dessa produkter är otroligt praktiska är priserna betydligt högre än om du själv skulle skära grönsaker eller välja pasta som kräver lite längre tid på spisen.

7. Överväg storpack

Större förpackningar är ofta mer prisvärda. Oavsett om det gäller yoghurt, toalettpapper eller ris, är ”storpack” oftast det bättre valet. Detta beror på att mer förpackning och bearbetning vanligtvis leder till ett högre pris. Se dock till att du verkligen använder de större mängderna innan de försämras.

8. Välj egna märken

För nästan varje produkt finns det budgetvänliga och mindre budgetvänliga varianter. Det kan skilja en hel krona om du väljer butikens eget märke. Självklart behöver du inte göra det för din favoritcola där inget annat märke kommer i närheten. Men för produkter som ris, pasta eller vissa såser kommer du sannolikt inte märka någon skillnad. Testa själv.

9. Ta ett abonnemang på en måltidslåda

Ett abonnemang på måltidslådor som HelloFresh eller Marley Spoon erbjuder inte bara bekvämlighet, utan också en källa till kulinarisk inspiration. Dessa tjänster kan hjälpa dig att spara pengar på lång sikt genom att motverka matsvinn. Du får precis den mängd ingredienser du behöver för varje måltid, vilket innebär att du inte slutar med oanvända produkter som till slut hamnar i soporna. Du kan ofta också välja budgetmåltider! Läs vår artikel om fördelarna med en måltidslåda för mer information!

10. Prova en matleveranstjänst

Överväg att göra dina matinköp online hos tjänster som Matsmart. Du får direkt översikt över dina utgifter, du kan enkelt lägga till eller ta bort artiklar från din korg, och du undviker obehagliga överraskningar vid kassan. Bekvämligheten med hemleverans sparar dessutom tid och ansträngning.

Denna guide är ditt första steg mot ett liv där du handlar mat smart, äter underbart och ändå har pengar kvar för andra saker. Låt ditt kök bubbla av möjligheter och din plånbok av besparingar. Härmed avslutar vi vår kulinariska sparsamhetsresa, men ditt äventyr börjar nu. Lycka till!

Florence Stroink